Κατηγορίες
Κατασκευαστές
  • 1.Honeywell
  • Bentel security
  • DSC
  • FINE
  • GKB
  • Hikvision
  • Kocom

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

omni848.jpg

 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ένα σύστημα ασφαλείας συναγερμού αποτελείται από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Τα μέρη αυτών δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν στην ίδια κατασκευαστική εταιρεία, αλλά είναι δυνατόν να προέρχονται από διάφορα εργοστάσια- οίκους τα οποία ειδικεύονται στην κατασκευή διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας.

Ένας συναγερμός (σύστημα) αποτελείται :

 1) Από την Κεντρική Μονάδα Ελέγχου (Πίνακας).

Η Κεντρική Μονάδα Ελέγχου είναι ο εγκέφαλος του όλου συστήματος. Υπάρχουν Πίνακες από 4 έως 128 ζώνες.Οι ζώνες χωρίζουν το σύστημα σε μέρη οικίας (όπως π.χ. κουζίνα, σαλόνι, υπνοδωμάτιο, κλπ.) και μαγνητικές επαφές. Η Κεντρική Μονάδα διαθέτει ακόμα τηδυνατότητα να χωριστεί σε 2-8 υποσυστήματα. Επίσης , έχει τη δυνατότητα να στέλνει κωδικοποιημένα σήματα μέσω τηλεφωνικής γραμμής στα 24ωρα Κέντρα Λήψης Σημάτων Συναγερμού, για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Διαθέτει μπαταρία, ώστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

2) Το πληκτρολόγιο (χειριστήριο) είναι ένα μικρό σε μέγεθος εξάρτημα το οποίο τοποθετείται εντός της οικίας σε κλασικό διαμέρισμα. Συνήθως απαιτείται ένα τεμάχιο. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση μεζονέτας κατά την οποία θα χρειαστούν 3 πληκτρολόγια: (α) ένα στο γκαράζ, για να είμαστε σε θέση να οπλίζουμε και να αφοπλίζουμε όταν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, (β) ένα στον όροφο που βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και (γ) ένα κοντά στην κύρια είσοδο του σπιτιού στο ισόγειο.                                                            Το πληκτρολόγιο διαθέτει πολλές δυνατότητες: είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πάντα, όπου κι αν βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, μπορούμε να οπλίζουμε και να αφοπλίζουμε, να βγάλουμε εκτός λειτουργίας μία ζώνη , δηλαδή να κάνουμε bypass (παράκαμψη). Με το STAY (παραμονή) θέτουμε εκτός λειτουργίας τα radar και οπλίζουμε πάντα χρησιμοποιώντας έναν τετραψήφιο απόρρητο προσωπικό κωδικό ( ο οποίος δεν πρέπει να είναι γνωστός σε άλλα άτομα) και με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να κοιμηθούμε με οπλισμένο το συναγερμό. Το πληκτρολόγιο διαθέτει επίσης τη δυνατότητα Σιωπηρής (ή όχι) Βοήθειας Πανικού ή Φωτιάς και Ιατρικής Βοήθειας , πατώντας πάντα κάποιο ενδεικτικό πλήκτρο.

3) Αυτόνομη Σειρήνα (αυτοτροφοδοτούμενη) . Αυτή τοποθετείται πάντα σε εξωτερικόχώρο της οικίας , ειδικότερα σε σημείο που να είναι ι ορατό από γείτονες ή περαστικούς. Αυτές οι σειρήνες είναι αδιάβροχες (προστατεύονται από βροχή). Έχουν ενσωματωμένη μπαταρία και σύστημα αντι-αφρού. Επίσης, παράγουν έναν δυνατό ήχο και φωτεινή ένδειξη (φλας φωτός). Συνήθως τοποθετούνται στα μπαλκόνια, στην πρόσοψη κάθε οικήματος.

4) Ανιχνευτής κίνησης (PIR). Είναι συνήθως υπέρυθρων ακτινών , εμβέλειας έως και 15 μέτρων . Υπάρχουν ανιχνευτές για δύσκολους χώρους, διπλής τεχνολογίας, δηλαδή υπέρυθρων, υπέρηχων ή μικροκυμάτων.

5) Μαγνητικές επαφές (παγίδες) διαφόρων τύπων - χρωμάτων: χρησιμοποιούνται αυτές που ταιριάζουν ανάλογα με τον τύπο παραθύρου (συρώμενο , ανοιγόμενο, με δυνατότητα ανοίγματος/ κλεισίματος , κλπ.) . Υπάρχουν επίσης οι μαγνητικές επαφές β' τύπου που είναι για μεγάλες πόρτες κλπ. Οι μαγνητικές επαφές είναι χωνευτές, εξωτερικές, φλατζωτές, αυτοκόλλητες, ή βιδωτές.

6) Φωτοκύτταρα. Είναι υπέρυθρων ακτίνων . Αποτελούνται από δύο μέρη (πομπός - δέκτης) . Είναι κατάλληλα για μπαλκόνια , όταν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να κοιμάται μεσυναγερμό και να έχει ανοικτά τα τζαμιλίκια - εξώφυλλα.

7) Ανιχνευτές σπασίματος τζαμιού (glass break) . Είναι radar τα οποία ανιχνεύουν το σπάσιμο τζαμιού και η εφαρμογή τους αφορά κυρίως τις βιτρίνες καταστημάτων.

8) Καλώδια τύπου security 2-3-4-5-6-10 ζευγών. Διαθέτουν προστασία από χαλκό - κασσίτερο ώστε να μην επηρεάζονται από παρεμβολές.

 Υπάρχουν ακόμα πολλά μικρο-εξαρτήματα (μετασχηματιστές, μπαταρίες , κλπ.) που χρησιμεύουν για την άρτια λειτουργία ενός συστήματος με υψηλές προδιαγραφές.

Ο ιδιοκτήτης της οικίας θα πρέπει από την πλευρά του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να αποφύγει μία επιλογή ενός μη αξιόπιστου συστήματος κι αυτό γιατί υπάρχουν στο χώρο μας πολλά προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και την ανάλογη πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση CE ή EU.

Το σύστημα θα πρέπει να ελέγχεται περιοδικά, δύο φορές το χρόνο και κάθε τρία χρόνια να αλλάζονται οι μπαταρίες του.

Συνέχεια
clear-bug-div
Δημοφιλή προϊόντα